zeleni-kljuc

Nastanitev Vila Lisa se je v letošnji sezoni potegovala za pridobitev prestižnega certifikata na področju trajnostnega turizma Green Key in ga tudi dobila. Certifikat Zeleni ključ je vodilni standard odličnosti na področju okoljske odgovornosti in trajnostnega delovanja v turistični industriji. Turistični obrati morajo za to, da ta certifikat dobijo zadostiti visokim okoljskim standardom s pomočjo stroge dokumentacije in pogostih kontrolnih pregledov.

Objekt je bil v celoti obnovljen in energetsko saniran. S tem pa se je zmanjšala poraba energije za ogrevanje na polovico. Zmanjšala se je tudi poraba energije za luči in ostalo elektroniko. Vsi stroji in naprave v objektu so v energetskem razredu A.

Vsa posteljnina in odeje so narejeni iz organskega bombaža, kar gostu tudi omogoča zdravo in okolju prijazno nastanitev.

Voda je naša dobrina, za katero je v nastanitvi poskrbljeno na način, da se zbira deževnica, ki je uporabljena za izplakovanje WC-jev in pralnega stroja. Vsa ostala poraba vode ustreza kriterijem pridobitve zelenega ključa. Vse armature v objektu so sodobne in v celoti zadoščajo kriterijem Zelenega ključa. Vsa sredstva kozmetična in pralna kot tudi papir imajo certifikat Eco label.

“V Skladu in v okviru Strategije slovenskega turizma 2022-2028 – ZELENA BUTIČNOST pa želimo naše goste popeljati v naravo in našo Slovenijo tako, da bodo naredili čim manjši odtis. Zato naše goste spodbujamo, da se gibljejo v bližji okolici s kolesi. Usmerjamo jih k ponudnikom za najem električnih in navadnih koles. S tem želimo zmanjšati promet v dolini in gostu omogočiti izkušnjo potovanja, kjer vidi bistveno več in tudi doživi več, kot če se čez pokrajino pelje v avtomobilu.

V želji ohranjanja lokalnih pridelovalcev ekološko pridelane hrane naše goste spodbujamo k lokalni hrani in sicer z obveščanjem, da lahko v avtomatih zraven TIC kupijo domače izdelke iz savinjskih kmeti – jogurte, sire, jajca, mesnine, domače pecivo, sladolede in še bi lahko naštevali…

V dolini imamo tudi izvrstne restavracije, ki so na seznamu Michelin. Naše goste obveščamo o lokalnih restavracijah s promocijskim materialom, ki je na voljo. Tako pa spodbujamo in povezujemo lokalni turizem v dolini in izven nje po Sloveniji,” so še zapisali v Vili Lisa.