V Savinjsko šaleški regiji je vzpostavljena  mreža kolesarskih poti v skupni dolžini 800 km. Gre za projekt, ki ga koordinira Razvojna agencija SAŠA, financirajo pa občine Savinjsko šaleške regije. V okviru projekta bodo vse poti označene z enotno signalizacijo. Na voljo sta kolesarski zemljevid, ki ga lahko kupite v turističnih pisarnah, ter brezplačna mobilna aplikacija Savinjska2Go.

Savinjska2Go je kolesarski vodnik po Savinjski. Zajema območje občin Solčava, Luče, Ljubno, Gornji Grad, Rečica ob Savinji, Nazarje, Mozirje, Šmartno ob Paki, Velenje, Šoštanj.

Namenjen je vsem, ki radi odkrivate nove turistične kraje in znamenitosti na dveh kolesih. Aplikacija vsebuje informacije o 54 kolesarskih poteh in več kot 200 različnih zanimivih lokacijah, kot so: Kulturna dediščina, naravne znamenitosti, turistična ponudba, gostišča in prenočišča, turistično informacijski centri, e-polnilniki.

Kolesarske poti so prikazane s podrobnimi informacijami, kot so: dolžina poti, trajanje, težavnost, opis poti, slika oznak, če so na voljo, podatki o nadmorski višini – vključno z višinskim profilom in zanimivimi lokacijami na poti. Za vsako pot lahko preverimo, ali je družinam prijazna, kolikšen del poti poteka skozi gozd, ali pot poteka po glavnih ali stranskih cestah.

Poti si lahko ogledate na podrobni topografski karti (Monolit kartografija, ki se uporablja v številnih GPS navigacijskih napravah in programski opremi).

Podatke o posamezni poti skupaj z zemljevidom lahko shranimo v notranji pomnilnik mobilne naprave. Tako je zemljevide mogoče uporabiti, kadar ni na voljo ustrezne omrežne povezave.

Aplikacijo si lahko brezplačni naložite na svoj mobilni telefon na Savinjska2Go ali preko QR kode.

qr-savinjska2go

Fotografije: Tomo Jeseničnik / visitsavinjska.com