Po poplavi, ki je 4. 8. 2023. prizadela tudi Mozirje, veliko vlogo igrajo humanitarne organizacije, ki vsaka na svoj način pomagajo prizadetim. Sedaj smo v obdobju, ko prihaja v naše kraje materialna pomoč v različnih oblikah in da bi jo karseda pošteno in pravično razdeljevali, smo se za večjo učinkovitost povezali.

Na sestanku, ki se je 27. 9. 2023 odvil v prostorih občine Mozirje, smo ustanovili Odbor za razdeljevanje humanitarne pomoči.

V odboru so vključeni predstavniki organizacij:

  • Rdeči Križ
  • Župnijska Karitas Mozirje-Šmihel
  • Prostovoljno gasilsko društvo Mozirje
  • Sožitje in
  • program Starejši za starejše, ki deluje v okviru Društva upokojencev Mozirje.

Po potrebi se bo v odbor vključeval tudi predstavnik Centra za socialno delo in Občine Mozirje.

Glavni namen odbora je usklajeno in pravično razdeljevanje materialne pomoči, ki jo prejmemo v kraj in jo je potrebno razdeliti.

Prva naloga odbora je razdelitev bonov, ki smo jih prejeli s strani društva Humanitarček in podjetja Merkur, saj je to časovno omejena ponudba in je razdeljevanje treba izvesti v naslednjih dveh dneh.

“Odbor se zavezuje, da bo pomoč poskušal razdeliti čim bolj pravično in enakopravno. Uporabnike prosimo za razumevanje, da morda v določeni pošiljki ni pomoči dovolj za vse. Potrudili se bomo, da če nekdo izpade pri eni obliki pomoči, potem zagotovo prejme kakšno drugo.”

Izvedli bomo nov popis trenutnih potreb na terenu

Naslednja naloga odbora je ažuren popis potreb, ki ga bodo izvedli prostovoljci po domovih. V ta namen iščemo sveže moči prostovoljcev. Potrebujemo 10 do 15 oseb, ki bi bile pripravljene pomagati tako, da bi šli na teren in pri vsaki poplavljeni hiši izpolnili kratek vprašalnik, da dobimo realno stanje v tem trenutku. Kasneje se bo sprememba tega stanja preverjala telefonsko.

Bi sodelovali kot prostovoljka/prostovoljec?

Kdor bi želel pomagati kot prostovoljec, vabljen na uvodni sestanek
v ponedeljek, 2. 10. 2023 ob 16:00
v sejno dvorano gasilskega doma Mozirje.
Če bi želeli pomagati, pa vam ta termin ne ustreza, pošljite sporočilo s svojimi kontaktnimi podatki na mozirje.ozrk@ozrks.si.