Od 1. septembra 2023 v naši dolini deluje Zgornjesavinjski Center za Krepitev Zdravja (CKZ). S tem se je povečal kolektiv, ki združuje vrhunski multidisciplinarni tim zdravstvenih strokovnjakov, vključno z diplomiranimi medicinskimi sestrami, dietetiki, kineziologi, fizioterapevti in psihologi.

V središče dejavnosti postavljajo organizacijo rednih dogodkov, preko katerih sodelujejo z lokalno skupnostjo, ob tem pa hkrati posredujejo dragocena sporočila o zdravem načinu življenja. Vizija centra za krepitev zdravja je ohranjanje povezanosti med ljudmi, nenehna rast ter spodbujanje in soustvarjanje kakovostnega in zdravega načina življenja v lokalnem okolju.

V okviru CKZ potekajo tudi raznoliki programi in aktivnosti, ki zajemajo:

  • Pripravo na porod in starševstvo: Skrbno načrtovanje in podpora za bodoče starše.
  • Vzgojo za zdravje za otroke in mladostnike: Programi, ki spodbujajo zdrave navade med otroki in mladostniki v vrtcih ter šolah.
  • Aktivnosti za krepitev zdravja in preventivno obravnavo otrok, mladostnikov in njihovih staršev: Usmerjene dejavnosti, ki pomagajo krepiti zdravje in preprečevati bolezni pri otrocih, mladostnikih ter njihovih družinah.
  • Promocijo zdravja za mlade v lokalnih skupnostih (PUMO): Posebni programi, ki nagovarjajo mlade in jim omogočajo dostop do zdravstvenih storitev in informacij.
  • Zobozdravstvena vzgoja za otroke in mladostnike: Izobraževalne dejavnosti, ki spodbujajo zdravje ustne votline med mladimi.
  • Program za krepitev zdravja za odrasle: Sestavljen iz skupinskih delavnic in individualnih svetovanj, namenjenih odraslim od 19. leta starosti dalje. Program vključuje skupinske delavnice in individualna svetovanja na področjih zdrave prehrane, telesne dejavnosti za krepitev zdravja, zdravega hujšanja, krepitve duševnega zdravja, življenja s sladkorno boleznijo, opuščanja kajenja ter zmanjševanja uživanja alkohola. V nekatere delavnice in individualna svetovanja se lahko vključite le po predhodno opravljenem preventivnem pregledu pri izbranem osebnem zdravniku oziroma diplomirani medicinski sestri v ambulanti družinske medicine. O možnostih vključitve v delavnice/individualna svetovanja se pozanimajte pri diplomirani medicinski sestri v CKZ. Če imate urejeno obvezno zdravstveno zavarovanje, je udeležba v Programu za krepitev zdravja za vas brezplačna.

V delavnicah se udeleženci naučijo pomembnih veščin, pridobijo strokovne informacije ter prejmejo podporo za dolgoročno spremembo življenjskih navad. To vodi do izboljšanega počutja in boljšega zdravja. Če si želite spremeniti svoje življenjske navade in potrebujete spodbudo za prvi korak k zdravemu življenju, je CKZ pravo mesto za vas.

CKZ ni le zdravstveni center, ampak je tudi srce skupnosti, ki omogoča ljudem, da soustvarjajo boljše in bolj zdravo življenje. Njihova predanost ter strokovnost zagotavljata, da se vsak posameznik, ne glede na svoje izhodišče, počuti podprtega in sposobnega sprememb.